2013/2

Tartalomjegyzék: 
OldalSzerzőCím
2
EUROPA NOSTRA-DÍJ 2013
10
Szabadság, kortárs!
12
Református iskola, Veresegyház
16
Református templom, Helvécia
20
Egészségház, Ócsa
24
Ravatalozó a Csíki-havasok lábánál
28
Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Stadion
34
25 éves a Makovecz Imre tervezte Erdei Művelődés Háza
36
FŐÉPÍTÉSZEK ? Csernyus Lőrinc ? Csenger
44
KERTEKRŐL ? Herceg Ágnes, Rahnama Azadeh, Szabó Ágnes és Tikk Dóra írásai
51
Herczeg Ágnes interjúja Jochen Bockemühllel
54
Együttműködés Földünkért
56
Száz éves az Óbudai Gázgyári Lakótelep
61
HÍREK
63
KÖNYVAJÁNLÓ
A borítón: a felcsúti stadion építés közben. fotó: Dobrosi Tamás
A hátoldalon: Makovecz Imre 25 éves Erdei Művelődési Háza; fotó: Dénes György
 
Szerkesztői bevezető
 
Az építészdiploma a még nem is oly távoli múltban sok mindenre feljogosított. Épülettervezésre, rendezési és beépítési tervek készítésére, kerttervezésre. Oktatni is lehetett vele. A szakma gyakorlásához mindezek nélkülözhetetlenek voltak. Ma ez már nem működik. A felsorolt tevékenységek nagy részéhez külön számok és igazolások kellenek, amelyeket mellesleg ugyanaz a szervezet ad ki: a Magyar Építész Kamara. A Kamarának újabban van már Tűzvédelmi és Energetikai Tagozata. A Magyar Építész Kamarának! Ezzel szemben nincs Főépítészi Tagozata. A főépítészeknek hivatalos önálló érdekképviseleti szervezetük nem létezik Magyarországon. Ahogy az egész világban, a mi szakmánkban is minden az irányított megosztásra, a szétdarabolásra, a tudás felszeletelésére és nem a tudás összegzésére irányul.
Pedig a fent említett tevékenységeket a települési főépítész egy időben, egymással párhuzamosan gyakorolja. A főépítész mint jó településgazda, egyszerre gyógyít, oktat és fejleszt.
Ezt csak egységes szemlélettel, egységes látás- és gondolkodásmóddal lehet végezni. A
Kós Károly Egyesülés építészei hosszú évek, évtizedek óta látnak el az ország különböző
pontjain főépítészi feladatokat, miközben sokszor szélmalomharcot vívnak a bürokráciával és sajnos a szakmával is. Megpróbálnak a paragrafusok, jogszabályok, számok nyelve helyett érthető és hallható módon, Kós Károly, Bartók Béla és Makovecz Imre magyar nyelvén beszélni az emberekkel. Az Országépítő hasábjain most induló rovat a főépítészeken és munkájukon keresztül mutatja be ezt a folyamatot ? nem titkoltan azzal a szándékkal is, hogy alapja legyen egyfajta főépítészi képzésnek, főépítészi gyakornoki rendszer kialakulásának.
CsatolmányMéret
PDF ikon orszagepito-2013-2.pdf34.13 MB